
ESG 2022
Raportarea Non-Financiară de Sustenabilitate în România
24 Noiembrie. Grand Hotel București - a 3-a ediție anuală
Raportarea ESG • EU Taxonomy • Impactul de Mediu • Economie Circulară
Factorii ESG joacă un rol din ce in ce mai important în creșterea competitivității, iar performanța non-financiară a unei companii este esențială în asigurarea succesului.
Abordarea corectă a raportărilor privind performanța non-financiară este crucială, iar investițiile responsabile care țîn cont de impactul factorilor de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) sunt concepte cheie ale unei strategii de afaceri bazate pe principii sustenabile.
Teme abordate:
- Viitorul raportării datelor ESG și armonizarea cu directivele Uniunii Europene.
- Strategia de Sustenabilitate ESG - Instrument indispensabil pentru competitivitate
- Standarde de raportare ESG – Uniformizarea cadrului de raportare si indicatori
- Cresterea transparentei de raportare a datelor ESG si evitarea dublei raportări
- Indicatorii ESG și rentabilitatea investiției - încorporarea datelor ESG în deciziile de investiții
- Rolul raportării non-financiare și impactul pe care îl are în business și societate
INFORMATII GENERALE
Condiții de înregistrare: Programul și temele sesiunilor de discutii pot fi modificate. În cazul în care apar motive de forță majoră, sau reglementari ale autoritatilor care interzic sau limiteaza accesul la conferinte, organizatorul își rezervă dreptul de a anula evenimentul in format fizic, fiind organizata transmisia exclusiv online. În cazul anulării, toți participanții vor fi informați cu promptitudine iar taxele de participare rambursate.
09:00 - 09:30 |
Înregistrare Participanti
|
09:30 - 10:30 |
PRIMA SESIUNE
RAPORTAREA PERFORMANȚELOR DE SUSTENABILITATE - Risc sau Beneficii?
Sesiune Q&A pe tematicile dezbatute in sectiunea intai |
10:30 - 11:30 |
A DOUA SESIUNE
|
11:30 - 12:00 |
SESSION BREAK
Pauza intre sesiuni
|
12:00 - 13:30 |
A TREIA SESIUNE
IMPACTUL RAPORTARII ESG IN ACTIVITATE - Concepte Cheie in Implementare, Impact asupra Finantarii si Evitarea riscului de Frauda in Raportarile ESG
Sesiune Q&A pe tematicile dezbatute in sectiunea a 3-a |
13:30 - 14:30 |
PRANZ DE NETWORKING
Networking Lunch
|

Cu experiență în planificare comercială și management de proiect, Cristina Sima face parte din echipa Tenaris de 10 ani, ocupând diverse poziții strategice. Din 2021, este responsabilă cu coordonarea Departamentului de Mediu, cu activitatea sa concentrată pe strategia de protecție a mediului, planul de decarbonizare și promovarea conștientizării mediului în cadrul companiei.

Alexandra Petrujinschi s-a alăturat companiei Vertis în urmă cu aproximativ 4 ani. Astăzi, ea este Carbon & EAC Trader în brandul de acțiune climatică al Vertis, Strive. Pasiunea și grija Alexandrei pentru mediu au început în universitate, când a urmat cursuri la Al.I. Facultatea de Geografie a Universității Cuza și specializată în Știința Mediului. Ea este expertă pe piețele europene conforme, precum și pe piețele voluntare de carbon. Cunoștințele extinse ale Alexandrei în aceste subiecte îi permit să ajute și să ghideze organizațiile în tranziția lor către o economie cu emisii reduse de carbon.

Monica Movileanu este Asurance Partner și lider al departamentului piețe de capital și servicii de consultanță contabilă („CMAAS”) al PwC România. Monica conduce, de asemenea, echipa CEE Future of Finance și este liderul platformei ESG în România.
Ea este specializată atât în servicii de audit financiar (Statutory, IFRS și US GAAP) pentru companii locale și multinaționale, cât și în managementul proiectelor de consultanță precum: IFRS contabilitate și consultanță financiară, consultanță în sustenabilitate (ESG), consultanță în transformare financiară, consultanță europeană, consultanta de fonduri etc.

Alina Saiu este expert în finanțare durabila la Raiffeisen Bank (România). Alina a finalizat programul Oxford Leading Sustainable Corporation și este implicată în finanțari durabile de aproximativ 2 ani; are o experiență de aproape 18 ani în domeniul financiar.

Flavia Popa este Secretar General in cadrul BRD Groupe Société Générale

De profesie jurnalistă, a ales sustenabilitatea, din pasiune. Adina Tudor este Customer Sustainability Partnerships Manager în cadrul Coca-Cola HBC Romania, rol în care construiește și consolidează parteneriate de sustenabilitate cu clienții companiei, în beneficiul consumatorilor.
Cu o experiență de 20 de ani, Adina s-a alăturat echipei Coca-Cola HBC România în 2014 și a fost implicată în dezvoltarea multora dintre parteneriatele de responsabilitate socială ale companiei. Ca expert în sustenabilitate și comunicare, Adina coordonează și procesul de raportare non-financiară al companiei Coca-Cola HBC România.

Cristian Lazăr are peste 15 ani experiență în roluri de top management în domeniile business sustainability, waste management & circular economy.
Este inițiatorul a numeroase programe inovative de waste management, membru fondator Coaliția pentru Economia Circulară.

Gabriela Fistis are o diplomă de licență în inginerie chimică și un master în tehnologii nepoluante la Universitatea Politehnică din Timișoara. Ea și-a încheiat cu succes studiile de doctorat în 2018 în domeniul Inginerie și Management cu teza intitulată „Sustenabilitatea sistemelor organizaționale – un posibil model strategic”. Cu experiență relevantă în industrie și consultanță, Gabriela Fistis are o experiență de peste 21 de ani în consultanță și formare în domeniul sustenabilității (consolidarea capacităților), folosindu-și expertiza în diferite tipuri de proiecte în calitate de Project Manager și expert în domeniul dezvoltării durabile. Cu o vastă experiență de peste 21 de ani, care a trecut atât prin sectoarele de cercetare, cât și de consultanță industrială și de management, ea se concentrează în prezent pe găsirea de soluții pentru a atinge performanța managementului sustenabilității atât cu organizații private, cât și cu instituții de stat. Este trainer profesionist pentru programul de formare European ECQA Certified Sustainability Manager și a făcut parte din echipa internațională de traineri care au pregătit primii Sustainable Managers din România.

Anamaria Stroia-Tilley, manager de sustenabilitate în echipa Deloitte România, este un consultant cu o experiență în industria serviciilor de durabilitate, conducând inițiative de transfer de know-how și tehnologie într-o varietate de discipline (schimbări climatice, orașe inteligente și mobilitate urbană, energie durabilă, managementul apei, eco-inovare sau reziliență la schimbările climatice) de mai bine de 15 ani. Ea a participat la multe proiecte complexe cu echipe multidisciplinare și obiective ambițioase (de exemplu, strategii verzi pentru orașe sau pentru companii).
Anamaria a condus mai multe proiecte legate de raportarea non-financiară pentru mari companii, fiind activă în special în zona Taxonomiei UE.

Horațiu are o experiență de peste 15 ani în domeniul protecției mediului, acumulată în industria de petrol și gaze unde a implementat, dezvoltat și optimizat sisteme de gestionare a deșeurilor din activitățile de foraj și extracție a petrolului atât onshore cât și offshore, a participat la proiecte de construcție a instalațiilor industriale pentru activități de foraj, a dezvoltat proiecte de reabilitare ecologică a siturilor contaminate în activitățile de rafinare a petrolului. În activitatea sa de consultanță a oferit clienților suport în implementarea, dezvoltarea și optimizarea sistemelor de management de mediu, a realizat audituri de mediu. În prezent, Horațiu este Director al Departamentului Tehnic în cadrul Stratos Management și se concentrează pe oferirea clienților a celor mai bune servicii de consultanță în domeniul protecției mediului, aplicabile în activitățile curente și viitoare ale acestora, pe dezvoltarea și implementarea strategiilor de reducere a amprentei asupra mediului înconjurător, având ca scop dezvoltarea sustenabilă a afacerilor acestora. Pe lângă responsabilitățile specifice funcției deținute, acesta acționează în grupurile de lucru a uneia dintre cele mai mari asociații de profil din lume – International Solid Waste Association (ISWA).

Ana Nilă este Specialist Senior Sustenabilitate & ESG la Raiffeisen Bank România, unde coordonează implementarea strategiei de sustenabilitate a Băncii și proiecte de integrare a principiilor ESG în activitatea Băncii.
Ana s-a alăturat echipei Raiffeisen Bank în urmă cu patru ani și tot de atunci este responsabilă de raportarea nefinanciară a băncii. Ea coordonează rapoartele de sustenabilitate Raiffeisen Bank și procesele anuale de verificarea externă a informațiilor publicate și asigură contribuția locală la raportările de sustenabilitate pentru Grupul Raiffeisen Bank International, semnatar al Principiilor pentru Banking Responsabil al UNEP FI.

Magdalena Caramilea este Directorul de Sustenabilitate al Autonom și este implicată activ în toate deciziile și acțiunile strategice ale companiei. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul financiar și raportare în cadrul companiilor de leasing. În Autonom a înființat departamentul de sustenabilitate acum 2 ani și contribuie activ la dezvoltarea și implementarea Strategiei de sustenabilitate, raportarea de sustenabilitate, inițiative și proiecte ecologice, consultanță ESG, finanțare durabilă și due diligence.
Recent și-a luat certificarea ca International Sustainable Business® (ISB®), Consilier de IASE (Asociația Internațională pentru Economie Durabilă) și a absolvit și o formare executivă ICMA (International Capital Market Association) în Obligațiuni Verzi, Sociale și Durabile. De asemenea a studiat și la Rotterdam School of Management, Driving business towards the Sustainable Development Goals și la Financial Markets, la Yale University.

Oana Piticaş are o vastă experienţă în drept penal, infracţiuni tip White Collar Crime, răspundere penală şi strategie de apărare penală, în special cu companii străine şi locale, dar şi în drept imobiliar şi contractual. Este specializată în asistență juridică și reprezentare a companiilor locale sau străine în toate etapele unei anchete penale, investigații interne și de fraudă, conformitate și raid.


Coca‑Cola HBC is one of the largest bottling companies of The Coca‑Cola Company, with sales of 2.2 billion units in 2018. The company is active on an extended geographical area, with operations in 28 countries, serving a population of more than 600 million people. Coca‑Cola HBC offers a wide range of soft drinks such as carbonated drinks, sodas, water, energy drinks, tea and coffee. Coca‑Cola HBC promotes a sustainable development, generating value for its business and for the communities where it is present. The company delivers soft drinks that respond to the diverse needs of consumers, while encouraging an open work environment and having a responsible activity in order to protect the environment, contributing to the socio-economic development of local communities. According to the “Socio-Economic Impact of Coca‑Cola System in Romania” study, based on the financial data from 2018, the presence of this system on the local market generates an added value of EUR 594million, the equivalent of 0.29% of Romania’s GDP.
In Romania, Coca‑Cola HBC was declared the most sustainable company on the local market in 2016, 2017, 2018 and 2019, according to Romania CSR Index, a study conducted by the independent consulting agency The Azores. Coca‑Cola HBC Romania is the leader of the beverages industry, being the largest exporter on this segment, with a weight of approximately 30% in the total beverages exports. For more information on the company, please visit our website at www.coca-colahellenic.ro and follow us on LinkedIn and Facebook.

Deloitte is the world’s oldest and largest professional services firm and provides audit, consulting, legal, financial advisory, risk advisory, tax and related services to public and private clients spanning multiple industries. Deloitte serves four out of five Fortune Global 500 companies through a globally connected network of member firms in more than 150 countries and territories, bringing world-class capabilities, insights, and high-quality service to address clients' most complex business challenges. Deloitte's goal is to make an impact that matters through its more than 345,000 professionals.
In Romania, Deloitte provides, in cooperation with Reff & Associates | Deloitte Legal, services in audit, tax, legal, consulting, financial advisory, risk advisory, business processes as well as technology services and other related services, through over 2,600 professionals.

Denkstatt Romania is one of the most important sustainability consultancy company in Romania which delivers services toward sustainable development of private companies as well as public institutions. Denkstatt Romania ”drive the changes toward a sustainable society” and thus develops solutions in close cooperation with its clients from the industrial and public sector which ensure that decisions taken today will meet tomorrow’s ecological and societal challenges. Projects implemented for its industrial clients focus on strategic innovation as well as increasing operating efficiency - from an ecological, social as well as economic point of view. In order to achieve this, denkstatt addresses issues such as strategy development, resource management, corporate carbon foot-printing as well as product design and operational management including HSE legal compliance.
Looking for excellence in the area of sustainability, denkstatt is looking for solving challenges with its clients, strengthening the potential of improvements and supporting the proactive initiative from any sectors.

Ford Motor Company, a global automotive industry leader based in Dearborn, Mich., manufactures or distributes automobiles across six continents. Ford of Europe is responsible for producing, selling and servicing Ford brand vehicles in 50 individual markets and employs approximately 50,000 employees at its wholly owned facilities and approximately 69,000 people when joint ventures and unconsolidated businesses are included. In addition to Ford Motor Credit Company, Ford Europe operations include Ford Customer Service Division and 24 manufacturing facilities (13 wholly owned or consolidated joint venture facilities and 11 unconsolidated joint venture facilities). The first Ford cars were shipped to Europe in 1903 – the same year Ford Motor Company was founded. European production started in 1911.

GreenPoint Management S.A. is a licensed EPR scheme organization, that ensures the recycling of packaging introduced on the national market by its clients, in accordance with national and European law. In 2019 GreenPoint Management is implementing the extended producer’s for 277 clients and, by the end of the year, will manageapproximately 300.000 tonnes of packaging waste,recycled only by economic agents that are licensedby the Environment authorities and who can prove recycling/collection capabilities in compliance with the EU norms.

Lidl, part of the Schwarz Group, with headquarters in Neckarsulm, is one of the top companies on the European food retail market. Lidl is present in 32 countries all over the world and currently operates approximately 10,800 stores and over 160 logistic centres in 29 countries worldwide.
Given the dynamism of its activities, Lidl takes the necessary steps to honour the promise regarding quality, while ensuring at the same time a better future for society and the environment, through sustainable actions in every field of activity.

Profi is the Romanian modern retail company with the largest expansion in the territory and with a growth rate still unmatched in Romania. For almost 22 years, the Profi store chain has been developing continuously, at an accelerated pace. With nearly 26,000 employees in integrated and partner stores and nearly 1,600 stores in over 700 localities, Profi is the largest private employer and also the modern retail network with the largest geographic expansion in Romania. In 2021, Profi introduced a new store concept - which, based on the success it enjoys, will expand to the entire network - something that marks another important step in the company's evolution.

At PwC, our purpose is to build trust in society and solve important problems. We’re a network of firms in 152 countries with over 328,000 people who are committed to delivering quality in assurance, advisory and tax services.
Present in Romania since 1991, PwC is one of the leading consulting firms on the local market, with a team of 22 partners coordinating more than 800 professionals in Romania and the Republic of Moldova.
PwC Romania offers a full range of consulting services to local and multinational companies and public institutions. The company's activity is divided into three main pillars: financial audit and non-audit services, business and management consulting, tax and legal consulting."

Raiffeisen Bank is one of the universal banks in the top 5 in Romania and has in its portfolio 2.2 million customers, individuals and legal entities. The bank has over 4,600 employees, 300 agencies across the country, 700 ATMs, 400 multifunctional machines (MFMs) and a network of over 24,400 POS. The bank has met the needs of customers for large cash deposits and has already installed 20 Smart DropBox devices. At the end of June 2021, over 60% of Raiffeisen Bank's 300 units operated digital cash registers, so that agency employees could provide counseling for digital education and service to our clients' needs.

Stratos Management is an environmental consultancy company that offers specialized advising in the field of environmental protection and services throughout Romania, with the support of an experienced team of environmental specialists.
Through the environmental services which we deliver, STRATOS assures that its partners comply with their obligations under environmental legislation and, at the same time, increases responsibility towards the environment, in order to ensure a sustainable economy and society.
We are proud to have contributed to the development of Romania's Circular Economy Strategy, approved by Government Decision 1172/2022. The purpose of the Strategy is to ensure Romania's transition from a linear economic pattern to a circular one, in accordance with the European Union Action Plan for the Circular Economy.
We are very concerned about creating an ecologically healthy climate and, in this endeavor, our clients are our partners, and the positive effects of our work permanently motivate us.
Thanks to our specialists from the regional offices in Bucharest, Cluj and Iasi, over 1000 companies from all over the country benefit from the experience of environmental management that Stratos Management is implementing.

TenarisSilcotub, part of Tenaris, is the leading Romanian manufacturer of small diameter seamless pipes used in various applications in the energy, mechanical and automotive industries. With a team of over 1,800 people in Romania, TenarisSilcotub has production facilities in Zalău, Călărași and Câmpina.
With a presence in more than 30 countries, Tenaris is a global leader in manufacturing and supplying tubular products and services for the energy industry and other industrial applications. Listed on the New York, Mexico City and Milan stock exchanges, Tenaris operates an integrated network of manufacturing facilities, research centres, finishing and service centres, with industrial operations in North and South America, Europe, the Middle East, Asia and Africa.

Maspex is part of the Polish group Maspex Wadowice, one of the largest companies in Central and Eastern Europe, in the food products segment. The group is the undisputed market leader in juices, nectars and soft drinks in Poland, the Czech Republic and Slovakia, and a major player in Hungary, Romania, Bulgaria and Lithuania. Also, Maspex Wadowice is an important producer on the market of instant products (cappuccino, cocoa, coffee powder cream, instant teas) in Central and Eastern Europe.


Philip Morris Romania is affiliated with Philip Morris International, a company that transforms the tobacco industry to create a smoke-free future. The company's vision is to replace cigarettes with low-risk products that – although not risk-free – are a much better choice than continuing to smoke.
In 1993, Philip Morris International (PMI) established a local branch, and in 1997 started the construction of a factory in Otopeni. The construction was completed in 2000. There are only 3 such PMI factories in Europe, out of 8 worldwide that produce consumables for the smokeless products developed by the company. Philip Morris International has made investments of almost USD 600 million in the Otopeni factory to develop production capacities for heated tobacco products, investments that have turned it into one of the state-of-the-art factories worldwide.

Ediția din 2022 a conferintei ESG 2022 • Raportarea Non-Financiară de Sustenabilitate în România va avea loc la Grand Hotel București.
Oferind vederi spectaculoase asupra centrului Bucureștiului, Grand Hotel Bucharest de 5 stele (fostul InterContinental București) este situat în Piața Universității, chiar lângă Teatrul Național și la câțiva pași de Centrul Vechi.
Cu facilități de ultimă generație și standardele Grand Hotel Bucharest Meetings & Conferences, această proprietate este locul perfect pentru conferințe, recepții, cine private sau evenimente sociale.