Events
GovNET Live Meeting on State Aid 2020
May 21, 2020, WEBINAR PLATFORMA ZOOM, BUCHAREST

Intalnire - GovNET Live 21 mai 2020 

Finanțare Nerambursabilă prin intermediul Ajutoarelor de Stat 

 

Update si aspecte practice de implementare schema de ajutor de stat 2014 - 2020 

 


NOTA: Participarea in audienta este dedicata in exclusivitate companiilor potential eligibile pentru accesarea de finantari prin schema de ajutor de stat. 

 

 

Guvernul a alocat pentru anul 2020 un buget de 310 milioane euro, mai mult decât dublu faţă de bugetul anual mediu reglementat prin legislaţia de ajutor de stat. 2020 este ultimul an din actualul ciclu de finanţare nerambursabilă 2014-2020 a proiectelor de investiţii în active de minimum 1 milion euro prin ajutor de stat. 

Există posibilitatea ca investitorii să nu mai aibă ocazia să aplice pentru finanţarea proiectelor la o intensitate de 50% pe aproape tot teritoriul României, ci la procente mai mici corelate cu nivelul de dezvoltare al fiecărei regiuni în următorii ani, o dată cu următorul plan de finanţare ce va fi reglementat printr-un nou cadru legislativ 2021-2027. 

Această schemă a avut un succes foarte mare, numai în perioada septembrie 2018 – decembrie 2019, MFP aprobând acorduri de finanţare pentru 51 proiecte de investiţii. 

Dublarea sumei anuale alocate schemei de ajutor de stat arată intenţia de a sprijini investiţiile şi mediul privat. Mai mult, in 2018, Ministerul Finanţelor a venit cu o serie de modificări de flexibilizare şi simplificare a schemei de ajutor de stat 807/2014. Printre acestea au fost diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiţii pentru a fi eligibile la 1 milion de euro, posibilitatea demarării proiectului de investiţii de la data depunerii cererii de acord pentru finanţare precum şi simplificarea planului de investiţii. 

Astfel, este extrem de oportună organizarea unui eveniment în care vom dezbate, alături de autorităti si de consultanti specializati pe ajutoare de stat, aceste modificări, precum si alte informatii cu privire la întregul procesul de aplicatie si implementare al proiectelor finantate prin ajutor de stat. 

Înscriere: Participarea in audienta este dedicata in exclusivitate companiilor potential eligibile pentru accesarea de finantari prin schema de ajutor de stat. 

INFORMATII GENERALE

Limba de desfasurare si prezentare: română 

Condiții de înregistrare: Programul și temele sesiunilor de discutii pot fi modificate. În cazul în care webinarul va fi anulat din motive de forță majoră sau pentru alte motive obiective, toți participanții vor fi informați cu promptitudine.

Protecția datelor și partajarea detaliilor de contact

Organizatorul conferinței va colecta și păstra datele dumneavoastră personale pentru pregătirea și desfășurarea conferinței, precum și pentru a vă informa cu privire la viitoarele proiecte legate de sectorul dumneavoastră și de domeniul de activitate. Datele dvs. de contact vor fi transmise numai partenerilor implicați direct în procesul de organizare a conferinței . Dacă aveți întrebări cu privire la politica noastră de confidențialitate și la procesarea mesajelor dvs. de poștă electronică și a datelor personale aferente, nu ezitați să ne scrieți la sales@govnet.ro 

 

 

Program
10:00 - 10:05
INREGISTRARE
Dl. Adrian Ion, Publisher, GovNET Romania
  • Deschidere webinar si prezentarea vorbitorilor 

 

10:05 - 10:15
Prezentarea Schemelor de Ajutor de Stat

Sebastian Burduja, Secretar de Stat, Ministerul Finantelor Publice

Topic Prezentare:

  • Schema de ajutor de stat pentru finantarea investitiilor în active (HG 807/2014)

 

10:15 - 10:30
Prezentare tehnica a Schemelor de Ajutor de Stat

Irina Avram, Director Generalal Directiei Generale Ajutor de Stat, Ministerul Finantelor Publice

Topic Prezentare:

  • Schema de ajutor de stat pentru finantarea investitiilor în active (HG 807/2014) 
  • Aspecte de noutate si statistici financiare ale schemelor de ajutor de stat

 

10:30 - 10:45
Lectii invatate in ultimii 12 ani de Ajutor de Stat

Iulian Sorescu, Partener, Consultant Financiar, NOERR 


10:45 - 11:00
Sesiune Q&A
  • Sesiune de intrebari raspunsuri 

 

11:00 - 11:30
Aspecte practice in implementarea Schemelor de Ajutor de Stat

Vorbitori:

Nicoleta Georgescu, Director General Adjunct al Directiei Generale Ajutor de Stat, Ministerul Finantelor Publice

Rusandra Sandu, Avocat Partener, NOERR

Cornel Ilies, Director Financiar, Heraeus Romania

Cristian Niculae, Director Comercial, Minet SA

Daniel Vărzaru, Director Financiar, Universal Alloy Corporation Europe & Asia

Topicuri Prezentare:

 

  • Aspecte tehnice si provocari privind schemele de ajutor de stat: pre-calificare, angajamente, conditiile de eligibilitate ale investitiei, cheltuieli eligibile, intensitatea si cumulul ajutorului de stat, efectul stimulativ, etc
  • Ajutorul de stat in context COVID- 19
  • Ajutorul de stat in noul exercitiu financiar 2021-2027
  • Aspecte practice intalnite la beneficiarii schemelor de ajutoare de stat 

 

11:30 - 12:00
Sesiune Q&A
  • Sesiune de intrebari raspunsuri si discutii de final

 

Speakers
Sebastian Burduja
Secretar de Stat, Ministerului Finanțelor Publice

Sebastian Burduja este secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice.  În 2017, a fondat compania RISE Consortium (Romania Investment Solutions Experts), o platformă globală de investiții pentru dezvoltarea României. 

Între 2012 și 2016, a lucrat ca expert în dezvoltare regională în cadrul Băncii Mondiale, la sediul central din Washington D.C. Anterior, a fost consultant al Dalberg Global Development Advisors, o firmă de consultanță strategică specializată în proiecte de țară. A mai lucrat la Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), la McKinsey & Co., la National Endowment for Democracy și la Institutul Freeman Spogli pentru Afaceri Internationale de la Stanford. 

Este co-fondator si preşedinte de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și membru fondator al Fundației CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români). A publicat articole de specialitate pe mai multe teme: bună guvernare, combaterea corupției în mediul public și în mediul privat, dezvoltare regională și urbană, fonduri europene, managementul investițiilor publice. Este autorul cărții „Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă” (Curtea Veche, 2016). 

Este doctor în economie (summa cum laude, ASE București) și deține un master în administrarea afacerilor (MBA) de la Harvard Business School și un master în politici publice (MPP) de la Harvard Kennedy School of Government. Este licențiat cu onoruri și merite deosebite al universității Stanford.

Irina Avram
Director General al Directiei Generale Ajutor de Stat, Ministerul Finantelor Publice

Irina Avram este director general în Ministerul Finanțelor Publice. În funcția sa, coordonează Direcția generală de ajutor de stat din Ministerul Finanțelor Publice cu privire la: administrarea schemelor de ajutor de stat al căror furnizor este Ministerul Finanțelor Publice care implementează Legea nr. 158/2008 privind publicitatea înșelătoare și comparativă, aprobarea prețurilor reglementate de către Ministerul Finanțelor Publice conform OUG nr. 36/2001 privind regimul prețurilor și tarifelor reglementate.

Iulian Sorescu
Partener, Consultant Financiar, NOERR

Iulian Sorescu este membru ACCA UK, CECCAR, CAFR și AMCOR și conduce departamentul de consultanță financiară, ajutor de stat și management din cadrul NOERR. El coordonează consultanța strategică oferită clienților în toate problemele de afaceri și financiare, precum consultanță financiară, diligență financiară, audit financiar conform IFRS, GAAP-ul SUA / German și standardele românești, raportare financiară și control, contabilitate, salarizare și consultanță în management.  În 2008, domnul Sorescu a dezvoltat Departamentul de ajutor de stat. De atunci a asistat cu succes multe companii internaționale în vederea obținerii aprobării de finanțare pentru ajutorul de stat, prin pregătirea planului de afaceri, a modelului de afaceri, precum și prin acordarea de asistență în raport cu Ministerul Finanțelor Publice. Proiectele au reprezentat fie extinderea producției / afacerilor companiilor internaționale, fie investiții Greenfield.

Rusandra Sandu
Avocat Partener, NOERR

Rusandra Sandu are o experiență vastă în structurarea investițiilor străine majore în România, variind de la tranzacții de M&A,proceduri de reglementare complexe, restructurări până la structurarea investițiilor Greenfield. Rusandra Sandu este, de asemenea, expertă în dreptul concurenței, incluzând controlul fuziunilor, procedurile de înțelegere și încălcări și conformitatea concurenței. Experiența largă a acesteia în domeniul afacerilor de reglementare și guvernare, în special auto, retail, farmaceutică și asistență medicală a fost bine dovedită în multe proiecte consultative și își completează profilul consultativ complet.

Daniel Varzaru
CFO, Universal Alloy Corporation Europe & Asia

Daniel Varzaru este Chief Financial Officer in cadrul Universal Alloy Corporation Europe & Asia.

Cristian Niculae
Director Comercial Minet SA

Cristian Niculae conduce departamentele vanzari, achizitii si logistica ale companiei MINET SA de 15 ani. In 2018, s-a depasit pragul de 4000 camioane marfa livrate anual, din care 70% export direct si indirect. Reteaua furnizorilor de materii prime si echipamente se intinde pe mai multe continente. Activeaza ca partener strategic in industriile automotive, constructii industriale si mobila. In Minet, a facut parte din  5 echipe de startup linii de fabricatie netesute. In 2002, a coordonat investitia brownfield Minet conf (converting vata B2C), care are o dezvoltare solida, in prezent  ajungand la peste 160 de angajati.

In prezent implementeaza un proiect ce a obtinut acord de finantare cu ajutor de stat in urma caruia in Romania va fi pornita cea mai moderna linie de productie textile pentru automotive. Este absolvent al Universitatii din Craiova si detine un master in sisteme de conducere a robotilor industriali.

Cornel Ilies
Director Financiar, Heraeus Romania

Cornel Ilies este Director Financiar la Heraeus Romania, spirit antreprenorial este participant activ la construirea si implementarea strategiilor de business, cu experienta vasta acumulata parcurgand toate etapele expertizei financiare si implementare de scheme si proiecte publice.

 

Sponsors
Media partners
Venue
WEBINAR PLATFORMA ZOOM
BUCHAREST
Phone:

Procedura de accesare a videoconferinței pe platforma de webinar ZOOM

Accesare ZoomMeeting în browserul de internet

Se accesează link-ul oferit de către GovNET pe e-mail,  apoi click launch video

Se introduc Meeting ID și parola (din mailul primit)

Se deschide aplicația ZOOM, unde ne putem conecta CU CONT existent, CONT NOU sau FĂRĂ CONT

Pentru confirmarea participării vă rugăm să ne contactați la adresa: 

mihaela.dumbrava@govnet.ro sau telefonic la numărul 0722 829 497

 

Aceasta conferinta s-a incheiat.
Pentru alte detalii va rugam sa contactati echipa de organizare adresa: sales@govnet.ro
Govnet Next Events