forum concurenta si antitrust
Această întâlnire dintre specialiști ai Consiliului Concurenței, avocați specializați în dreptul concurenței și compliance din departamentele de reglementare si antitrust din cadrul companiilor private si asociatiilor profesionale, vor oferi perspectiva experientei proprii si solutii practice la provocarile curente ale respectarii politicilor de concurenta.
INFORMATII GENERALE
Limba de desfasurare si prezentare: română.
Înscriere: Taxa de participare la conferință este de 89 EURO + TVA / persoană.
- Taxa include participarea la sesiunile de conferințe, pauzele de cafea și masa de prânz, precum și documentele lucrărilor conferinței.
- Toate taxele de înregistrare menționate mai sus exclud 19% TVA în România.
Condiții de înregistrare: Programul și temele sesiunilor de discutii pot fi modificate. În cazul în care conferința va fi anulată din motive de forță majoră, indisponibilitatea locului de desfășurare a conferinței sau pentru alte motive obiective, organizatorul își rezervă dreptul de a anula conferința. În cazul anulării, toți participanții vor fi informați cu promptitudine. În acest caz, toate taxele de înregistrare vor fi rambursate.
Plata: Plata se poate face prin transfer bancar inainte de eveniment. Luați în considerare disponibilitatea limitată a locurilor si termenul de procesare a plaților, prin urmare vă recomandăm ca înregistrările să fie făcute înainte de săptămâna evenimentului.
Protecția datelor și partajarea detaliilor de contact
Organizatorul conferinței va colecta și păstra datele dumneavoastră personale pentru pregătirea și desfășurarea conferinței, precum și pentru a vă informa cu privire la viitoarele proiecte legate de sectorul dumneavoastră și de domeniul de activitate. Datele dvs. de contact vor fi transmise numai partenerilor implicați direct în procesul de organizare a conferinței . Dacă aveți întrebări cu privire la politica noastră de confidențialitate și la procesarea mesajelor dvs. de poștă electronică și a datelor personale aferente, nu ezitați să ne scrieți la sales@govnet.ro
08:30 - 09:00 |
INREGISTRARE
|
09:00 - 9:20 |
PREZENTARE
TOPIC: Actiunile in despagubire pentru prejudicii ce rezulta din carteluri. Evolutii recente |
09:20 - 09:40 |
PREZENTARE
TOPIC: Răspunderea societătilor mamă și a managementului în cazurile de cartel |
09:40 - 10:00 |
PREZENTARE
TOPIC: Noi tendinte in investigatiile de concurenta. Big Data si pietele digitale
|
10:00 - 10:15 |
PREZENTARE
TOPIC: Concentrarile economice in cazul societatilor de administrare a investitiilor si compatibilitatea cu un mediu concurential |
10:15 - 10:30 |
PREZENTARE
TOPIC: Societatile si Asociatiile din piata asigurarilor. Aplicabilitate la “Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta”
|
10:30 - 11:00 |
Q&A
Moderator - Valentin Mircea, Avocat expert in concurenta |
11:00 - 11:30 |
PAUZA
|
11:30 - 11:50 |
PREZENTARE - Consiliul Concurentei din Romania
TOPIC: Activitatile Consiliului Concurentei in componenta de conformare a intreprinderilor si asociatiilor de intreprinderi cu regulile de concurenta |
11:50 - 12:10 |
PREZENTARE - Consiliul Concurentei din Romania
TOPIC : Raspunderea in cazul cartelurilor: Interactiunea dintre aplicarea la nivel public si aplicarea la nivel privat a normelor de concurenta |
12:10 - 12:30 |
PREZENTARE
TOPIC: Programele de conformare si diligenta in materia concurentei: provocari ale implementarii efective, eficienta, costuri ale neconformarii |
12:30 - 12:50 |
PREZENTARE
TOPIC: Combaterea cartelurilor (Bid Rigging) si riscurile penale în achizitiile publice - Cum să detectati și să preveniti riscurile în timpul procesului de licitatie |
12:50 - 13:30 |
SESIUNE Q&A
Moderator - Valentin Mircea, Avocat expert in concurenta |
13:30 - 14:30 |
NETWORKING LUNCH
|

Dna Irina Popovici isi desfasoara activitatea in Consiliul Concurentei din anul 2008, iar incepand cu anul 2012 coordoneaza activitatea Serviciului Carteluri, cu atentie in special asupra investigatiilor privind instrumentarea si sanctionarea cartelurilor, considerate a fi cele mai grave incalcari ale legislatiei in materie de concurenta. Investigatiile instrumentate au vizat comportamente precum fixarea preturilor, impartirea pietelor, denaturarea licitatiilor publice si private, pe piete diverse (ex. serviciile de foraj, media, productia si comercializarea contoarelor electrice, agentii de turism etc.). De asemenea, este implicata in activitati de promovare a regulilor de concurenta si de elaborare a materialelor destinate conformarii intreprinderilor si asociatiilor de intreprinderi cu regulile de concurenta.
Irina participa, cu regularitate, ca lector la conferinţe si workshop-uri dedicate problemelor de dreptul concurenţei, atat la nivel national cat si international

Georgeta Dinu se remarcă drept unul dintre cei mai influenți avocați din România în domeniul concurenței și al ajutorului de stat, având o experiență profesională de peste 14 ani. Ea este partener și coordonator al departamentului de concurență, ajutor de stat și drept UE din cadrul NNDKP.
Fie că este vorba de investigații de concurență de mare anvergură și de litigii conexe, de respectarea legislatiei de concurenta in activitatea de zi cu zi, de asistenta in tranzacții majore de fuziuni și achiziții sau de proiecte de drept UE, clienții apreciaza expertiza Georgetei în industrii atent monitorizate de autoritățile de concurență (servicii financiare, farmaceutice, media, energie etc.). Chambers and Partners si European Legal 500, două dintre cele mai cunoscute ghiduri internaționale dedicate industriei juridice, recunosc reputația Georgetei Dinu, recunoscând-o în mod constant ca fiind un lider în domeniu.

Cristina Butacu este directorul Direcţiei Juridic-Contencios a Consiliului Concurenţei din 2002. În această calitate, se ocupă de coordonarea activităţii directoratului şi de supervizarea pregătirii documentelor pentru instanţele româneşti în cazurile de competiţie şi ajutor de stat. De asemenea, oferă avizarea administrativă a actelor emise de consiliul concurenţei, inclusiv a normelor şi reglementărilor în domeniul concurenţei şi a ajutorului de stat.
Cu o experiență de peste 16 ani într-o firmă de avocatură afiliată unei companii Big 4, Manuela asista clienții în timpul investigațiilor, inspecțiilor și notificărilor de fuziune, conduce negocieri pentru angajamente, reprezintă clienți în fața Consiliului Concurenței pentru toate tipurile de proceduri, inclusiv în timpul audierilor în plen , acordă asistență în materie de soluționare a litigiilor, precum și sfaturi de conformitate (de exemplu, manuale de bune practici, instruiri, evaluări de risc, elaborarea de mecanisme și strategii de aliniere la cerințele legale în funcție de specificul afacerii, modele de restructurare a afacerilor etc.).
Ea a fost implicată direct în negocierea și punerea în aplicare a câtorva dintre cele mai complexe angajamente aprobate de Consiliul Concurenței, a obținut prima scrisoare de îndrumare emisă de Consiliul Concurenței, precum și una dintre puținele decizii de derogare a aplicării unei fuziuni.

Luiza Bedros are o vastă experiență în tranzacțiile de fuziuni și achiziții, restructurarea afacerilor și alte chestiuni corporative complexe, precum și probleme de reglementare în domeniul sănătății, oferind consultanță clienților internaționali și naționali dintr-o gamă largă de industrii, cum ar fi distribuția produselor alimentare, distribuție și sisteme de franciză, farmaceutică, IT&C sau auto. Luiza este, de asemenea, specializată în dreptul antitrust și concurență, asistand clienții cu privire la toate aspectele legate de procedurile de control al fuziunilor în fața Consiliului Concurenței din România, anchetele anticoncurențiale și programele de conformitate.

Adrian Șter este partenerul coordonator al practicii de concurență a D&B David și Baias. Adrian a absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Drept a Universității Nottingham, iar el are un LL.M. în Dreptul European de la University College London, specializată în legislația europeană și națională în domeniul concurenței și legislația privind ajutoarele de stat cu o experiență cumulativă de 15 ani.
Asistența oferită de Adrian include reprezentarea clienților în investigațiile inițiate de autoritățile naționale sau europene de concurență privind acordurile de cartel, acordurile verticale sau abuzurile de poziție dominantă, în notificările de fuziune, cu privire la negocierea angajamentelor sau recunoașterilor și depunerea cererilor de clemență. Adrian organizează, de asemenea, audituri de concurs și sesiuni de formare pentru clienți și personalul activ al acestora în zonele cu risc de încălcare a normelor de concurență și oferă asistență pentru a asigura respectarea normelor de concurență aplicabile, adică stabilirea unui program de conformitate dedicat nevoilor clientului, evaluarea riscurilor concurențiale asociate cu un activitate particulară, auditul proceselor specifice fiecărei companii și sugerarea de măsuri pentru minimizarea riscurilor de concurență identificate, restructurarea unor sisteme de distribuție, etc.

Gabriel este un partener fondator, precum și managing partner al BUDUȘAN, ALBU & ASOCIAȚII. Are o experiență profesională puternică dobândită în firme de avocatură multinaționale. Înainte de a se concentra pe dreptul criminalității în afaceri, a lucrat pentru birourile locale ale Linklaters, CMS Cameron McKenna și Salans (în prezent, Dentons). Gabriel gestionează în principal acuzațiile de evaziune fiscală și fraudă împotriva finanțării UE, dar și acuzațiile de corupție, cazuri de fraudă financiară, criminalitatea pieței de capital și frauda din achizițiile publice. El a dobândit o înțelegere puternică a lumii corporative, a proceselor economice și juridice sofisticate, precum și o bună cunoaștere a practicilor internaționale.

Dan PAUL are o vastă experiență în piața de capital, activând de peste 20 de ani în cadrul acesteia, fiind un permanent susținător al unei bune guvernanțe corporative și al respectării drepturilor acționarilor. Este președinte al Asociației Brokerilor din piața de capital, din anul 2006, membru in Consiliul Bursei de Valori București, din anul 2012, poziție pe care a ocupat-o și în perioada 2006-2010, precum și președinte-director general al societății de servicii de intermediere financiară Finaco Securities S.A.
Din anul 2018 este doctorand in drept comercial la Facultatea de Drept a Universității București.

Bogdan Andriescu este Partener la Risk Control Insurance and Reinsurance Broker si membru in board-ul Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania UNSICAR

Valentin MIRCEA a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureştişi Universitatea Sorbona (Pantheon – Assas) în 1996.
În perioada mai 2009-octombrie 2013 dl.Valentin MIRCEA a fost membru al Plenului şi Vice-Preşedinte al Consiliului Concurenţei. În aceastăcalitate, dl.Valentin MIRCEA s-a ocupat, în perioada 2009- 2011, de modificarea şi completarea legislaţiei în domeniul concurenţei – Legea concurenţei nr.21/1996, precum şi regulamentele şi instrucţiunile de aplicare a acesteia. De asemenea dl.Mircea este unul dintre coordonatorii Centrului de Studii în Dreptul Concurenţei din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureştişi autorul mai multor cărţişi articole pe teme de concurenţă, energie şi telecomunicaţii apărute în publicaţii din România şi din străinătate.
Înainte de Consiliul Concurenţei, Dl.Mircea a activat în mediul privat, ca avocat specializat în dreptul afacerilor. Cariera sa profesionalăa început şi s-a desfăşurat în cadrul KPMG România iar ulterior în cadrul firmelor de avocaturăbritanice Sinclair Roche & Temperley şi Stephenson Harwood şi al propriei firme de avocatură– Mircea şi Asociaţii, înfiinţatăîn 2003.

GNP Guia Naghi and Partners is a business entity formed by a team of lawyers with experience in companies affiliated to Big 4, as well as other top law firms. The team aims to apply high quality standards, pay attention to details with concern for pragmatic results adapted to business needs, always acting as a real partner for each of its clients.
The main areas of practice of the company concern Competition and State Aid, Consumer Protection, Litigation, Regulations (Pharma, Retail, IT&C), Industrial Property, Public Procurement, Data Protection and Technology, Real Estate and Corporate.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Legal & Tax is a promoter of business law in Romania. The firm, together with its specialized tax and intellectual property divisions, has offices in Bucharest, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov and Craiova and offers full-service and integrated legal and tax advice to companies in Romania and abroad. NNDKP represents Romania in some of the most prestigious international professional alliances - Lex Mundi, World Services Group - and is a founding member of the South East Europe Legal Group (SEE Legal).

Noerr stands for excellence and an entrepreneurial approach. With highly experienced teams of strong characters, Noerr devises and implements solutions for the most complex and sophisticated legal challenges. United by a set of shared values, the firm’s 500+ professionals are driven by one goal: our client’s success. As one of the leading European law firms, Noerr is also internationally renowned with offices in ten countries and a global network of top-ranked “best friends” law firms.

Starting business in 1909 as Suzuki Loom Works, the firm was incorporated in 1920. Since foundation in Hamamatsu, Japan, SUZUKI has steadily grown and expanded. During the post-W.W.II period, our motorized bike 'Power free'* which earned a good reputation was followed by our 125cc motorcycle 'Colleda', and later by the pioneering 'Suzulight'* minicar that helped bring Japan's automotive revolution. Each of these was epoch-making in their own right as they were developed and manufactured by optimizing the most advanced technologies of that period. Today, constantly going forward to meet changing lifestyles, the SUZUKI name is seen on a full range of motorcycles, automobiles, outboard motors and related products such as motorized wheelchairs and industrial equipment. The Suzuki trademark is recognized by people throughout the world as a brand of quality products that offer both reliability and originality. SUZUKI stands behind this global symbol with a sure determination to maintain this confidence in the future as well, never stopping in creating such advanced 'value-packed products'.

Taxa de participare la Forumul Roman de Concurenta si Antitrust - Carteluri 2019 este de 89 EURO + TVA/ persoana.
NOTA:
- 10% Discount de grup - pentru un numar de minim 3 participanti din partea aceleiasi companii