Semnatura Electronica eID in Romania - Aspecte Reglementare si Implementare
Lumea se schimbă iar interacțiunile digitale vor deveni norma in relațiile contractuale cu partenerii de afaceri si autoritățile publice.
Adoptarea la scara largă a semnăturilor electronice și a înregistrărilor digitale este un proces cu o relevanță deosebită in actualul context.
Insă, cu fiecare avans legal și tehnic, rămân multe de făcut in implementarea practică din Romania.
Desi odată cu publicarea OUG 38 în vigoare de la 7 aprilie 2020 care conferă o valoare juridică sporită semnăturii electronice, se crează cadrul legislativ pentru accelerarea procesului de interacțiune electronică, rămân multe semne de intrebare in implementarea practică din Romania, generate si de dificultatea de corelare cu prevederile Regulamentului eIDAS.
Vă vom prezenta in cadrul conferinței principiile care ghidează organizațiile guvernamentale, publice și private prin inițiative de transformare digitală și soluții de promovare a semnăturilor electronice la distanță și înregistrărilor electronice sigure și accesibile în Romania.
AGENDA SUBIECTE DEZBATERE SI PREZENTĂRI
- Stadiul actual al reglementării și implementării în practica românească și europeană
- Identitatea electronică – Regulamentul eIDAS
- Tipuri de semnătură electronică și efectele lor juridice
- Digital Transformation HUB - Cum se pot implementa procesele de semnare electronica in mai putin de 3 luni calendaristice?
- Cum alege instituția publică tipul de semnătură electronică solicitată?
- Efecte juridice pentru semnături electronice provenind dintr-un stat non-UE
- Evaluarea nivelului de securitate și verificarea informațiilor de identitate electronică
- Automatizarea procesului de semnare electronică
- Fluxuri de semnare și integrarea funcționalitătilor pentru procesarea documentelor
- Opțiuni pentru emiterea certificatelor digitale de semnătură electronică calificată
- Bune practici și aspecte de integrare a semnăturii electronice
- Analiza riscurilor și clasificarea datelor
Înscriere: Participarea in audienta este gratuita. Vizitati pagina de inregistrare pentru a primi codul de acces.
INFORMATII GENERALE
Limba de desfasurare si prezentare: română
Condiții de înregistrare: Programul și temele sesiunilor de discutii pot fi modificate. În cazul în care conferința va fi anulată din motive de forță majoră, sau pentru alte motive obiective, organizatorul își rezervă dreptul de a anula conferința. În cazul anulării, toți participanții vor fi informați cu promptitudine.
Protecția datelor și partajarea detaliilor de contact
Organizatorul conferinței va colecta și păstra datele dumneavoastră personale pentru pregătirea și desfășurarea conferinței, precum și pentru a vă informa cu privire la viitoarele proiecte legate de sectorul dumneavoastră și de domeniul de activitate. Datele dvs. de contact vor fi transmise numai partenerilor implicați direct în procesul de organizare a conferinței . Dacă aveți întrebări cu privire la politica noastră de confidențialitate și la procesarea mesajelor dvs. de poștă electronică și a datelor personale aferente, nu ezitați să ne scrieți la sales@govnet.ro
10:00 - 10:05 |
INCEPERE WEBINAR
|
10:05 - 11:30 |
Stadiul actual al reglementării și implementării în practica românească și europeană
Vorbitori:
AGENDA SUBIECTE DEZBATERE SI PREZENTĂRI
|
11:30 - 12:00 |
SESIUNE DE INTREBARI
Discuții libere, Q & A |
Sabin Sărmaș ocupa functia de Președinte al Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei din decembrie 2019.

Este specializat în e-guvernare activând anterior în MCSI și Cancelaria Primului Ministru. A participat în grupuri de lucru interinstituționale și europene din domeniul operării sistemelor de e-guvernare și creării legislației aferente. Oferă consultanță mediului privat în zona regulatory compliance și este activ în viața publică prin participarea în dezbaterile proiectelor de acte normative și publicarea de analize pe blogul propriu.
Prezentarea sustinuta in cadrul evenimentului GovNET Live poate fi vizualizata in acest link: https://prezi.com/view/IFyarwPMmGcnoqzHbZbK/

În prezent, Secretar de stat pentru comunicații electronice în cadrul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și vicepreședinte PNL sector 1, cu o expertiza forjată în peste 12 ani de experiență în administrația publică centrală,Dragos C.-L. PREDA a participat și în calitate de coordonator la elaborarea a 5 strategii naționale și numeroase alte prevederi legislative. La nivel local, în state europene, precum și în cadrul grupurilor de experți de la nivelul Comisiei Europene, domeniile sale de preocupare au încadrat: dezvoltarea internațională, reforma administrației publice, politicile de securitate și apărare, comunicare, dezvoltarea Orașelor și comunităților inteligente etc.
Pasionat de strategie și studii prospective, DP face parte încă din 2011 din nodul Romania al Proiectului Milleniuminițiat de către Smithsonian Institution, The Futures Group International și United Nations University (UNU), participând la fundamentarea a numeroase studii naționale și internaționale privind Viitorul Tehnologiei,Viitorul Pieței Muncii sau Viitorul Educației, cât și din consiliul de consilieri (board of advisors) al Executive Blockchain Laboratory, inițiat de către ICI București etc.
A fost, de asemenea, implicat în lansarea unor tech start-up-uri.
DP a absolvit École Nationale d'Administration (ENA), ca bursier al Guvernului Republicii franceze, cât și două programe de masterat ale Paris 1 Panthèon-Sorbonne, Universitate în cadrul căreia a absolvit și programul de licență.

Mihai Babescu este Specialist cu experiență în vânzarea de soluții software,cu activitate demonstrată în tehnologia informațiilor și industria serviciilor. Abilități dovedite în automatizarea proceselor operaționale, transformare digitală și software pentru întreprinderi,cu accent pe creșterea profitabilității și eficienței clienților.
A absolvit Academia Tehnică Militară din București, tot în cadrul acestei facultăți obținând și titlul de Doctor în Stiinta Calculatoarelor, urmând să fie chiar cadru didactic al acestei instituții.
Și-a completat ulterior studiile la Universitatea București, absolvind un master MBA – Business Administration, Management and Operations.
Domnul Burdun este un renumit specialist implicat în zeci de proiecte ample, in Romania, dar si in alte tari, de implementare de infrastructuri cu chei publice pentru diverse organizatii. De asemenea a participat in peste 10 proiecte de cercetare și dezvoltare, implementate de certSIGN, publicând peste 15 articole în securitatea informațiilor. A facut parte din echipa de proiectare si realizare a produsului certSAFE pentru Autorități de Certificare și a altor aplicații criptografice.
Domeniile sale de expertiza includ scheme avansate de semnături electronice, interoperabilitatea PKI și aspectele legale ale semnăturilor electronice.

Ruxandra Bologa este un avocat de drept comercial și societar extrem de versat, având peste 18 ani de experiență profesională. De-a lungul carierei sale profesionale, a coordonat o divizie juridică ale uneia dintre cele mai mari companii din România. Din 2008 este Partener al NNDKP și unul dintre coordonatorii ariilor de practică Corporate/M&A și Energie și Resurse Naturale ale firmei.
Asistă companii internaționale și românești în proiecte ce implică acorduri de colaborare și asocieri în participațiunie (JVs), proiecte de fuziuni și achiziții naționale sau transnaționale, investiții minoritare, restructurări societare, privatizări, proiecte de externalizare, precum și proiecte care implică aspecte complexe de reglementare, dar și de drept societar și comercial, inclusiv privind modele de afaceri virtuale/e-business (de exemplu: derularea de tranzacții sau transferul activității de afaceri in mediul online și utilizarea documentelor electronice).
În plus este specializată în domenii intens reglementate precum energie și resurse naturale, cu precădere în domeniul petrolului și al gazelor naturale, și este implicată și în domenii de drept de nișă precum industria farmaceutică sau protecția consumatorilor.
Reputate ghiduri internaționale dedicate industriei juridice o apreciază ca „un avocat excepțional” având “cunoștințe vaste în multe arii de drept” și o recomandă ca un lider pe piața serviciilor juridice din România în domeniile sale de practică.

Liviu Stanciu are experiență în scrierea și implementarea de proiecte smart city, cu finanțare europeană; expert tehnic proiect Horizon 2020, expert local în proiecte URBACT, expert elaborare strategie Alba Iulia Smart City, manager comunicare proiecte pilot Smart City; responsabil relații publice în cadrul mai multor proiecte europene, inclusiv comunicarea cu publicul țintă și colaborarea cu grupurile locale de sprijin în ceea ce privește inițiativele Primăriei Mun. Alba Iulia. Skilled în comunicare (membru în echipa de comunicare a Primăriei Alba Iulia), blogging, media, digital marketing, creative writing, social media, design grafic (print şi webdesign).

Bogdan Florin Popovici, absolvent al Facultatii de Arhivistica, Bucuresti (1999), angajat al Arhivelor Nationale (1999- prezent). Doctor in istorie (2004). Cursuri de specializare in arhivistica (Franta, Italia). Membru al Comitetului de Standarde si Bune Practici, respectiv al Grupului de Experti pentru Descriere Arhivistica al Consililui international al Arhivelor (2008-prezent), evaluator al Specificatiilor modulare pentru managementul actelor electronice (MoReq) (2010), dezvoltate cu sprijinul Comisiei Europene, membru al Institutului International de Arhivistica Trieste-Maribor (2011-prezent). Trainer pe diferite aspecte profesionale, in tara si strainatate (Italia, Slovenia, Oman). Zonele de interes acopera magemental actelor (records management) si managementul arhivistic, in procesele de baza (evidenta, descriere, selectionare).

Grupul Asseco SEE este una dintre cele mai mari companii IT din domeniul producției și implementării de soluții și servicii software proprii în regiunea Europei de Sud-Est, Turcia, Spania, Portugalia, Andorra, Columbia, Peru, Republica Dominicană, Slovacia și Republica Cehă. Compania oferă soluții ITC pentru diverse industrii, inclusiv sectorul financiar, sectorul de plăți, administrația publică și telecomunicații. Compania oferă produse și servicii de plăți sub brandul Payten. Din octombrie 2009, acțiunile Asseco South Eastern Europe (WSE: ASEECOSEE, ASE) sunt cotate la Bursa de Valori din Varșovia. Asseco SEE Group are 2.700 de angajați în 21 de țări. Peste 10 bănci din cele 15 cele mai mari din sud-estul Europei sunt deja clienți ai Asseco SEE.

Înființată în 2006, certSIGN este o companie românească ce oferă clienților certitudinea că informațiile și identitatea lor sunt pe deplin în siguranță, dezvoltând și software inovativ de securitate a informațiilor și protecția sistemelor informatice, având proiecte implementate în peste 20 de țări. certSIGN te ajută să protejezi informațiile electronice, de la contracte și tranzacții online pană la informații salvate pe stațiile de lucru și servere, oferind următoarele soluții integrate atât către persoane fizice cât și către persoane juridice: semnătură electronică cu valoare legală, arhivare electronică, soluții și servicii integrate de securitate cibernetică. Este singura companie din România care are propriul dispozitiv calificat de creare a semnăturii electronice la distanță, aflată pe lista publicată de Uniunea Europeană.

Infiintata in anul 1998, ANIS este singura asociatie patronala a industriei romanesti de software si servicii. Inca de la infiintare, ne-am propus sa contribuim activ la dezvoltarea industriei romanesti de tehnologie si sa reprezentam interesele companiilor IT in mediul economic si politic. In acest moment, cei peste 130 de membri ANIS reprezinta aproximativ 47% din totalul industriei IT romanesti. Suntem membri ai Digital Europe si ai Confederatiei Patronale Concordia.

Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) a fost înființată în anul 2012 ca un liant între sectorul public și mediul de afaceri, pentru promovarea practicilor de succes și facilitarea unei schimbări culturale în domeniul securității informației. Identificarea și sesizarea factorilor cu competențe administrative în cazul eventualelor deficiențe de pe piața IT, precum și pentru coagularea unor forme de parteneriat public-privat care să conducă la creșterea eficienței și operaționalității sistemelor informatice implementate în România au fost preocupări constante ale asociației. ANSSI este o organizație neguvernamentală, nonprofit, profesională și independentă. Ea reunește aproximativ 50 de membri, companii cu aproximativ 25000 de angajați, reprezentând 25% din totalul salariaților din industria de IT și comunicații. Membrii ANSSI, prin spectrul larg și diversitatea de capabilități tehnico-profesionale deținute, formează un grup reprezentativ la nivel sectorial, ale cărui teme de interes reflectă fidel preocupările generale ale domeniului.
![]() |

Procedura de accesare a videoconferinței pe platforma de webinar ZOOM
Accesare ZoomMeeting în browserul de internet
- Se accesează link-ul oferit de către GovNET pe e-mail, apoi click launch video
- Se introduc Meeting ID și parola (din mailul primit)
Se deschide aplicația ZOOM, unde ne putem conecta CU CONT existent, CONT NOU sau FĂRĂ CONT
Pentru alte detalii va rugam sa contactati echipa de organizare adresa: sales@govnet.ro