Events
Semnătura Electronică - eID
May 14, 2020, E-CONFERINTA PLATFORMA ZOOM,

Semnatura Electronica eID in Romania - Aspecte Reglementare si Implementare

Lumea se schimbă iar interacțiunile digitale vor deveni norma in relațiile contractuale cu partenerii de afaceri si autoritățile publice.

Adoptarea la scara largă a semnăturilor electronice și a înregistrărilor digitale este un proces cu o relevanță deosebită in actualul context.

Insă, cu fiecare avans legal și tehnic, rămân multe de făcut in implementarea practică din Romania.

Desi odată cu publicarea OUG 38 în vigoare de la 7 aprilie 2020 care conferă o valoare juridică sporită semnăturii electronice, se crează cadrul legislativ pentru accelerarea procesului de interacțiune electronică, rămân multe semne de intrebare in implementarea practică din Romania, generate si de dificultatea de corelare cu prevederile Regulamentului eIDAS.

Vă vom prezenta in cadrul conferinței principiile care ghidează organizațiile guvernamentale, publice și private prin inițiative de transformare digitală și soluții de promovare a semnăturilor electronice la distanță și înregistrărilor electronice sigure și accesibile în Romania. 

 AGENDA SUBIECTE DEZBATERE SI PREZENTĂRI 

 • Stadiul actual al reglementării și implementării în practica românească și europeană 
 • Identitatea electronică – Regulamentul eIDAS 
 • Tipuri de semnătură electronică și efectele lor juridice 
 • Digital Transformation HUB - Cum se pot implementa procesele de semnare electronica in mai putin de 3 luni calendaristice? 
 • Cum alege instituția publică tipul de semnătură electronică solicitată? 
 • Efecte juridice pentru semnături electronice provenind dintr-un stat non-UE 
 • Evaluarea nivelului de securitate și verificarea informațiilor de identitate electronică 
 • Automatizarea procesului de semnare electronică 
 • Fluxuri de semnare și integrarea funcționalitătilor pentru procesarea documentelor 
 • Opțiuni pentru emiterea certificatelor digitale de semnătură electronică calificată 
 • Bune practici și aspecte de integrare a semnăturii electronice 
 • Analiza riscurilor și clasificarea datelor 

Înscriere: Participarea in audienta este gratuita. Vizitati pagina de inregistrare pentru a primi codul de acces.

INFORMATII GENERALE

Limba de desfasurare si prezentare: română 

Condiții de înregistrare: Programul și temele sesiunilor de discutii pot fi modificate. În cazul în care conferința va fi anulată din motive de forță majoră, sau pentru alte motive obiective, organizatorul își rezervă dreptul de a anula conferința. În cazul anulării, toți participanții vor fi informați cu promptitudine.

Protecția datelor și partajarea detaliilor de contact

Organizatorul conferinței va colecta și păstra datele dumneavoastră personale pentru pregătirea și desfășurarea conferinței, precum și pentru a vă informa cu privire la viitoarele proiecte legate de sectorul dumneavoastră și de domeniul de activitate. Datele dvs. de contact vor fi transmise numai partenerilor implicați direct în procesul de organizare a conferinței . Dacă aveți întrebări cu privire la politica noastră de confidențialitate și la procesarea mesajelor dvs. de poștă electronică și a datelor personale aferente, nu ezitați să ne scrieți la sales@govnet.ro 

 

 

Program
10:00 - 10:05
INCEPERE WEBINAR

 

 •   Deschidere sesiune webinar și prezentarea participanților

 

  

  10:05 - 11:30
  Stadiul actual al reglementării și implementării în practica românească și europeană

  Vorbitori:

  • Sabin Sărmaș - Președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei 
  • Dragos C.L. Preda - Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor
  • Ruxandra Bologa - Partener, NNDKP
  • Andrei Nicoară - Specialist în e-guvernare
  • Constantin Burdun - Director General Adjunct, certSIGN
  • Mihai Băbescu  - Solution Sales Business Automation, Asseco SEE
  • Bogdan Popovici - Sef Serviciu, Arhivele Nationale
  • Liviu Stanciu - Expert elaborare strategie Smart City, Primaria Alba Iulia

   AGENDA SUBIECTE DEZBATERE SI PREZENTĂRI 

  • Identitatea electronică – Regulamentul eIDAS
  • Tipuri de semnătură electronică și efectele lor juridice
  • Digital Transformation HUB - Cum se pot implementa procesele de semnare electronică in mai putin de 3 luni calendaristice?
  • Cum alege instituția publică tipul de semnătură electronică solicitată?
  • Efecte juridice pentru semnături electronice provenind dintr-un stat non-UE
  • Evaluarea nivelului de securitate și verificarea informațiilor de identitate electronică
  • Fluxuri de semnare și integrarea funcționalitătilor pentru procesarea documentelor
  • Opțiuni pentru emiterea certificatelor digitale de semnătură electronică calificată
  • Bune practici și aspecte legale privind utilizarea semnăturii electronice in organizatii

  11:30 - 12:00
  SESIUNE DE INTREBARI

  Discuții libere, Q & A

  Speakers
  Sabin Sărmaș
  Președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

  Sabin Sărmaș ocupa functia de Președinte al Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei din decembrie 2019. 

   

  Andrei Nicoara
  Consultant specialist in e-guvernare

  Este specializat în e-guvernare activând anterior în MCSI și Cancelaria Primului Ministru. A participat în grupuri de lucru interinstituționale și europene din domeniul operării sistemelor de e-guvernare și creării legislației aferente. Oferă consultanță mediului privat în zona regulatory compliance și este activ în viața publică prin participarea în dezbaterile proiectelor de acte normative și publicarea de analize pe blogul propriu.  

   Prezentarea sustinuta in cadrul evenimentului GovNET Live poate fi vizualizata in acest link:   https://prezi.com/view/IFyarwPMmGcnoqzHbZbK/

  Dragos C.L. Preda
  Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor

  În prezent, Secretar de stat pentru comunicații electronice în cadrul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și vicepreședinte PNL sector 1, cu o expertiza forjată în peste 12 ani de experiență în administrația publică centrală,Dragos C.-L. PREDA a participat și în calitate de coordonator la elaborarea a 5 strategii naționale și numeroase alte prevederi legislative. La nivel local, în state europene, precum și în cadrul grupurilor de experți de la nivelul Comisiei Europene, domeniile sale de preocupare au încadrat: dezvoltarea internațională, reforma administrației publice, politicile de securitate și apărare, comunicare, dezvoltarea Orașelor și comunităților inteligente etc.

  Pasionat de strategie și studii prospective, DP face parte încă din 2011 din nodul Romania al Proiectului Milleniuminițiat de către Smithsonian Institution, The Futures Group International și United Nations University (UNU), participând la fundamentarea a numeroase studii naționale și internaționale privind Viitorul Tehnologiei,Viitorul Pieței Muncii sau Viitorul Educației, cât și din consiliul de consilieri (board of advisors) al Executive Blockchain Laboratory, inițiat de către ICI București etc.

  A fost, de asemenea, implicat în lansarea unor tech start-up-uri.

  DP a absolvit École Nationale d'Administration (ENA), ca bursier al Guvernului Republicii franceze, cât și două programe de masterat ale Paris 1 Panthèon-Sorbonne, Universitate în cadrul căreia a absolvit și programul de licență.  Mihai Babescu
  Solution Sales Business Automation - Asseco SEE

  Mihai Babescu este Specialist cu experiență în vânzarea de soluții software,cu activitate demonstrată în tehnologia informațiilor și industria serviciilor. Abilități dovedite în automatizarea proceselor operaționale, transformare digitală și software pentru întreprinderi,cu accent pe creșterea profitabilității și eficienței clienților.

  Constantin Burdun
  Director General Adjunct certSIGN

  A absolvit Academia Tehnică Militară din București, tot în cadrul acestei facultăți obținând și titlul de Doctor în Stiinta Calculatoarelor, urmând să fie chiar cadru didactic al acestei instituții. 

  Și-a completat ulterior studiile la Universitatea București, absolvind un master MBA – Business Administration, Management and Operations.

  Domnul Burdun este un renumit specialist implicat în zeci de proiecte ample, in Romania, dar si in alte tari, de implementare de infrastructuri cu chei publice pentru diverse organizatii. De asemenea a participat in peste 10 proiecte de cercetare și dezvoltare, implementate de certSIGN, publicând peste 15 articole în securitatea informațiilor. A facut parte din echipa de proiectare si realizare a produsului certSAFE pentru Autorități de Certificare și a altor aplicații criptografice.

  Domeniile sale de expertiza includ scheme avansate de semnături electronice, interoperabilitatea PKI și aspectele legale ale semnăturilor electronice. 

  Ruxandra Bologa
  Partener, NNDKP

  Ruxandra Bologa este un avocat de drept comercial și societar extrem de versat, având peste 18 ani de experiență profesională. De-a lungul carierei sale profesionale, a coordonat o divizie juridică ale uneia dintre cele mai mari companii din România. Din 2008 este Partener al NNDKP și unul dintre coordonatorii ariilor de practică Corporate/M&A și Energie și Resurse Naturale ale firmei.

  Asistă companii internaționale și românești în proiecte ce implică acorduri de colaborare și asocieri în participațiunie (JVs)proiecte de fuziuni și achiziții naționale sau transnaționale, investiții minoritare, restructurări societare, privatizări, proiecte de externalizare, precum și proiecte care implică aspecte complexe de reglementare, dar și de drept societar și comercial, inclusiv privind modele de afaceri virtuale/e-business (de exemplu: derularea de tranzacții sau transferul activității de afaceri in mediul online și utilizarea documentelor electronice).

  În plus este specializată în domenii intens reglementate precum energie și resurse naturalecu precădere în domeniul petrolului și al gazelor naturale, și este implicată și în domenii de drept de nișă precum industria farmaceutică sau protecția consumatorilor.

  Reputate ghiduri internaționale dedicate industriei juridice o apreciază ca un avocat excepțional” având “cunoștințe vaste în multe arii de drept” și o recomandă ca un lider pe piața serviciilor juridice din România în domeniile sale de practică.

  Liviu Stanciu
  Primăria Municipiului Alba Iulia, expert elaborare strategie Alba Iulia Smart City/expert tehnic implementare proiecte Horizon 2020

  Liviu Stanciu are experiență în scrierea și implementarea de proiecte smart city, cu finanțare europeană; expert tehnic proiect Horizon 2020, expert local în proiecte URBACT, expert elaborare strategie Alba Iulia Smart City, manager comunicare proiecte pilot Smart City; responsabil relații publice în cadrul mai multor proiecte europene, inclusiv comunicarea cu publicul țintă și colaborarea cu grupurile locale de sprijin în ceea ce privește inițiativele Primăriei Mun. Alba Iulia. Skilled în comunicare (membru în echipa de comunicare a Primăriei Alba Iulia), blogging, media, digital marketing, creative writing, social media, design grafic (print şi webdesign).

  Bogdan Florin Popovici
  Arhivele Nationale

  Bogdan Florin Popovici, absolvent al Facultatii de Arhivistica, Bucuresti (1999), angajat al Arhivelor Nationale (1999- prezent). Doctor in istorie (2004). Cursuri de specializare in arhivistica (Franta, Italia). Membru al Comitetului de Standarde si Bune Practici, respectiv al Grupului de Experti pentru Descriere Arhivistica al Consililui international al Arhivelor  (2008-prezent), evaluator al Specificatiilor modulare pentru managementul actelor electronice (MoReq) (2010), dezvoltate cu sprijinul Comisiei Europene, membru al Institutului International de Arhivistica Trieste-Maribor (2011-prezent). Trainer pe diferite aspecte profesionale, in tara si strainatate (Italia, Slovenia, Oman). Zonele de interes acopera magemental actelor (records management) si managementul arhivistic, in procesele de baza (evidenta, descriere, selectionare). 
   

  Sponsors
  Media partners
  Venue
  E-Conferinta platforma ZOOM
  Phone:0722 829 497

  Procedura de accesare a videoconferinței pe platforma de webinar ZOOM

  Accesare ZoomMeeting în browserul de internet

  Se accesează link-ul oferit de către GovNET pe e-mail,  apoi click launch video

  Se introduc Meeting ID și parola (din mailul primit)

  Se deschide aplicația ZOOM, unde ne putem conecta CU CONT existent, CONT NOU sau FĂRĂ CONT

  Aceasta conferinta s-a incheiat.
  Pentru alte detalii va rugam sa contactati echipa de organizare adresa: sales@govnet.ro

  Govnet Next Events