Campania ARAD VERDE VIU a ajuns la final! Prin intermediul ei ne-am propus să schimbăm mentalități, să-i încurajăm pe arădenii de toate vârstele să adopte un stil de viață nou și ne-am dorit să facă acest lucru în baza unor decizii informate. Pornind de la realitatea „Cu tramvaiul, cu bicicleta sau pe jos - e mai sănătos!”, i-am îndemnat să descopere beneficiile mijloacelor de deplasare alternative și să conștientizeze faptul că micile schimbări fac diferența.
Cât este de ofertant Aradul la capitolul mobilitate urbană? Ce înseamnă să te deplasezi cu maşina pentru calitatea aerului din oraş şi pentru trafic? Cum am putea ca prin acțiunile noastre să asigurăm viitorul verde al orașului în care locuim, muncim și, poate cel mai important, ne dorim să rămânem? Acestea au fost doar o parte din întrebările la care am încercat să găsim răspuns împreună cu arădenii.
Cu toate că am ajuns la finalul campaniei, misiunea fiecăruia dintre noi este departe de a se fi încheiat, pentru că trăim într-un „oraș verde viu” și ne dorim să rămână așa.
Depinde de fiecare dintre noi să-l facem zi de zi mai curat, mai puțin aglomerat, mai puțin poluat, cu alte cuvinte un „oraș verde viu”. Iar acolo unde ai la dispoziție infrastructura potrivită (tramvaie eficiente energetic, piste de biciclete și spații pietonale), așa cum este Aradul, alegerea alternativelor de deplasare non poluante în detrimentul autoturismelor personale nu este deloc dificilă. În plus, ea este în permanență încurajată de investițiile Primăriei Municipiului Arad în rețeaua de transport public și material rulant, reabilitarea străzilor, extinderea zonelor pietonale, reamenajarea parcurilor existente și crearea de noi zone de agrement.
Municipalitatea arădeană a înțeles că viitorul aparține mijloacelor de transport nepoluante, eficiente energetic, astfel că, în urmă cu șapte ani, au fost puse în circulație primele 6 garnituri Imperio produse la Arad. Cinci ani mai târziu, un nou contract este încheiat cu firma producătoare din oraș, care se angajează să livreze alte 28 de tramvaie, de capacitate mare și medie, din care 10 prin proiectul ,,Achiziție material rulant electric, 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie’’.
Cu o infrastructură de transport în comun modernă, arădenii au cel puțin 10 motive să aleagă acest mijloc de transport verde:
Protejăm mediul înconjurător și contribuim la conservarea biodiversității locale și peri urbane.
Oraș mai curat. Prin acțiunile și alegerile noastre putem contribui la diminuarea emisiilor de carbon și a altor noxe eliberate de vehiculele pe carburanți;
Nivel scăzut de poluare fonică. Un numărul mai mic de mașini în trafic înseamnă un nivel scăzut de zgomot ambiental;
Economisim resurse personale: timp și bani;
Sănătatea noastră e primordială. Mișcarea ne menține sănătoși;
Siguranța în trafic. Utilizând transportul în comun călătorim în siguranță;
Diminuăm nivelul de stres. Lasă-ți mașina acasă și vei scăpa de problemele din trafic și de stresul generat de găsirea unui loc de parcare;
Contribuim la decongestionarea traficului. Căile de acces sunt mai facile urgențelor de orice tip;
Exemplu de bună practică. Fii exemplu pentru ceilalți! Convinge-ți apropiații să aleagă alternativele verzi oferite de oraș;
Adaptare la schimbările climatice. Dezvoltarea infrastructurii locale poate face loc mai multor spații verzi, zone de recreere în detrimentul construirii unor noi căi de acces rutiere.
Primăria Municipiului Arad vă îndeamnă să utilizați cu încredere, zi de zi, infrastructura locală generoasă
în care investește continuu și vă mulțumește pentru contribuția dumneavoastră la transformarea Aradului într-un oraș european.
Informații privind Proiectul ,,Achiziție material rulant electric, 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie’’ – cod smis 126169:
Obiectivele proiectului: Reducerea emisiilor de carbon din transport în Municipiul Arad prin achiziția de material rulant nou (tramvaie), care va conduce la dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, facilitând astfel transferul sustenabil al unei părți din cota modală a transportului privat cu autoturisme către transportul public.
Obiectivele specifice sunt:
1. Achiziționarea unui număr de 10 tramvaie noi, eficiente energetic, din care 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie;
2. Reducerea timpului de călătorie cu tramvaiul;
3. Creșterea vitezei comerciale a transportului public;
4. Reducerea nivelului de zgomot, a consumului de energie electrică;
5. Creșterea confortului și siguranței pasagerilor.
Valoarea totală a proiectului este de 87.462.776,23 lei, iar valoarea nerambursabilă este de 72.102.436,58 lei.
Data începerii proiectului este 13.03.2020, data finalizării proiectului este 31.10.2022.